Hagesenter

Besøk oss på Bergemoen for inspirasjon og nyttig kunnskap om uterommet!

Sommerblomster

Sommerblomster er ettårige planter som blomstrer hele sommeren og dør ved første frostnatt. Forskjellen på stauder og sommerblomster, er overvintringsevne i vårt klima. Mange planter vi karakteriserer som sommerblomster, er egentlig flerårige planter, men på grunn av at de ikke tåler frost, blir de regnet som ettårige i Norge.

Sommerblomster såes innendørs tidlig om våren og plantes ut etter at faren for nattefrost er over. De blomstrer helt til høsten. Neste vår må det plantes nye blomster.

Velg mellom utallige farger og dufter.

Stauder

En staude er en flerårig urteaktig plante. Plantens overjordiske del visner bort i kulde – eller tørkeperioder mens resten overlever. Hos enkelte stauder overlever også de overjordiske delene kulde og tørke,- disse kalles eviggrønne stauder.

Slyngplanter

Finn din egen stil med planter i høyden.

De grønne slyngplantene er vakre på en solfylt vegg.

Prydbusker

Prydbusker og -trær gjør en stor forskjell i din hage. Et mangfoldig uttrykk gjennom årstidene med blomstring, bladverk, greiner og fargespill som er en fryd for øyet.

Roser

Roser er den mestsiterte planten. Noen mennesker ergrer seg over at roser har torner. Andre gleder seg over at torner har roser.

Grupperoser (rabattroser)

Relativt lave busker. Plantes oftest sammen i grupper eller rabatter. Flerårig.

Stilkroser

Stilkroser har fylte blomster, ofte på en lang og kraftig stilk. Klaseroser har mange blomster samlet i en klase.

Klaseroser

Klaseroser har mange blomster samlet i en klase. Klatreroser har så lange skudd at må bindes opp. Klatrerosene plantes langs en vegg, mot en søyle eller espalier.
Engangsblomstrende eller gjenblomstrende

Buskroser

Buskroser er større busker som plantes enkeltvis eller i grupper. Engangs-blomstrende eller gjenblomstrende.

Bark, jord og torv

 

Bark og plantejord og torv sørger for optimal drenering slik at flerårige planter kan trives. Jorden binder tilstrekelig med vann og slipper oksygenet til.